Život na FSB
Studentske udruge

FSB Racing Team prva je hrvatska momčad koja od 2004. godine aktivno sudjeluje u Formula Student natjecanjima. Projekt je pokrenut pod pokroviteljstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta (HSA-SF). Tim trenutno broji 50-ak članova s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kao što su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet, Grafički fakultet, Studij dizajna i mnogi drugi.
Hrvatsko udruženje studenata brodogradnje (HUSB) je udruga osnovana 1996. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Rad udruge se bazira na dva trenutno aktivna projekta: Brodocikl i Pivski Kup.
Udruga pomaže u ostvarivanju studentskih projekata te organizira odlaske na međunarodna studentska natjecanja. Okuplja gotovo sve studente brodogradnje. Udruga broji 50-ak aktivnih članova. Udruga je neprofitabilna te uvelike ovisi o donacijama i sponzorstvima.
Udruga mehatroničara je neprofitna studentska udruga koja je započela s djelovanjem 2011. godine na FSB-u. Udruga okuplja oko 30 mlađih i starijih članova. Udruga mehatroničara studentima pruža mjesto i alate za rad te priliku za razvoj vještina sudjelovanjem na projektima tehničke prirode. Na taj način studenti ispunjavaju svoje potrebe za kreativnošću kroz zabavu i timski rad, te time unaprjeđuju svoja znanja i vještine.
Udruga inovatora FSB-a je osnovana 2006. godine te, pod paskom Saveza inovatora Zagreba i Hrvatskog saveza inovatora, okuplja studente različitih profila i interesa. Uloga Udruge je približiti pitanje inventivnog rada i zaštite inovacija članovima Fakulteta te im pomoći u koracima zaštite inovacije i njene realizacije kao komercijalnog proizvoda.
Studentska jedriličarska posada Fakulteta strojarstva i brodogradnje jedina je posada takve vrste na našem Sveučilištu. Udrugu je 2011. godine osnovalo šest studenata, a danas broji više od trideset članova. Članstvo je vrlo neobavezujuće i slobodno. U posadu se može učlaniti bilo koji student FSB-a, bez obzira na godinu i smjer studija te iskustva u jedrenju i plovidbi. Aktivnosti posade su odlasci na domaće i internacionalne regate.
Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva (HUSZ) osnovana je 1999. godine s ciljem povezivanja i zastupanja interesa studenata zrakoplovstva. Članica je EUROAVIA-e, međunarodnog udruženja studenata zrakoplovstva. Od projekata najbitniji je Air Cargo Challenge, a cilj natjecanja je napraviti bespilotnu radio upravljanu letjelicu najveće moguće nosivosti prema zadanom pravilniku.
Na natjecanju u Stuttgartu 2015. godine ekipa HUSZ-a osvojila je 1. mjesto čime je stekla status domaćina natjecanja koje se održalo u Zagrebu 2017. 
Udruga studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (SIIM/ESTIEM) osnovana je 2009. godine na inicijativu studenata smjera Industrijskog menadžmenta sa FSB-a. Cilj udruge je unaprjeđenje kvalitete znanja putem raznih seminara, kongresa, radionica te organizacija natjecanja TIMES. Natjecanje TIMES je natjecanje na području industrijskog inženjerstva u kojemu se dobije konkretni problem te skupina studenata mora dati prijedlog realnog rješenja.
Sportska udruga studenata OMEGA osnovana je 1990. godine. Sudjeluje u organizaciji tradicionalnih godišnjih sportskih natjecanja: Regate osmeraca strojarskih fakulteta RH, Studenskog rallyja, Karting kupa FSB-a, Pivskog kupa, malonogometnog turnira, raftinga te mnogih drugih.
SOME je udruga studenata inženjerstva materijala, osnovana 2016. godine radi povezivanja svih koji se u svom stručnom, znanstvenom i akademskom radu bave problematikom ispitivanja i razvoja materijala u različitim granama industrije. Iako relativno mlada, udruga uz pomoć Fakulteta i studentskog zbora do kraja 2017. godine ima odobreno pet projekta s područja izbora i uporabe materijala.


 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102