Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19


Studentska udruga EMSA (European Medical Student Association) Zagreb ovaj tjedan organizira ZIMS – Zagreb International Medical Summit sa temom „The future of medicine – AI?“. Predavanja će držati vodeći svjetski i hrvatski stručnjaci na čelu s Andreom Rendom, članom EU Stručne skupine za umjetnu inteligenciju. Među predavačima se nalazi i Mislav Malenica, osnivač i direktor hrvatskog AI startupa Mindsmiths te predsjednik udruge CroAI (Croatian AI Association).

Predavanja će se održavati od 1.-5.12., u popodnevnim terminima, od 16-18h na službenoj Facebook stranici kongresa (https://www.facebook.com/events/720142071942340).

Sam raspored i teme predavanja nalaze se u opisu događaja u prilogu.

Smatramo da bi ih predavanja na ovu temu mogla interesirati studente FSB-a, pogotovo one smjera mehatronike i robotike.

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
30. studenog 2020.
Natječaj za izbor predavača objavljen je 27. studenoga 2020. godine u Večernjem listu, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
27. studenog 2020.
Raspisan je Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba studentima s invaliditetom te studentima s invaliditetom poslijediplomskih studija za akademsku godinu 2020./2021. Rok prijave je 4. prosinca 2020., a tekstovi natječaja te potrebni obrasci dostupni su putem sljedećih linkova: 
https://www.zagreb.hr/javni-natjecaj-za-dodjelu-stipendije-grada-zagreba/163399
https://www.zagreb.hr/javni-natjecaj-za-dodjelu-stipendije-grada-zagreba/163402 
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
6. studenog 2020.
Temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 17. studenoga 2020. godine, u suradničko zvanje i na radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, izabrani su pristupnici: Nino Horvat, mag. ing. mech. (Zavod za tehničku mehaniku, Katedra za mehaniku i čvrstoću); Dora Bagarić, mag. ing. mech. (Zavod za tehnologiju, Katedra za alatne strojeve) i Denis Mlivić, mag. ing. mech. (Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Katedra za projektiranje izradbenih i montažnih sustava).  

NAPOMENA: S izabranim pristupnicima sklopit će se Ugovori o radu ukoliko za to Fakultet dobije dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sukladno čl. 6. st. 2., Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu ("Narodne novine" br. 58/2020).

Temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 17. studenoga 2020. godine, u suradničko zvanje i na radno mjesto asistenta na HRZZ projektu, izabrani su pristupnici: Petar Golem, mag. phys. geophys. (za područje prirodnih znanosti, znanstveno polje fizika, na projektima „Wind and Sea Loads on Energy Structures“ i „Aerodynamic Response of Cylinder with Surface Irregularities in Critical and Transition Reynolds Number Regimes“, u Zavodu za dinamiku fluida na Katedri za aerodinamiku okoliša i konstrukcija) i Jure Soldo, mag. ing. mech. (za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, na projektu "Adaptivno i prediktivno upravljanje utičnim hibridnim vozilima", u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za strojarsku automatiku).  
 Natječaji
Matea Klanac
26. studenog 2020.
Savezno ministarstvo okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti SR Njemačke objavilo je poziv za projektne ideje u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI). Cilj inicijative je promicanje suradnje na klimatskoj politici i razmjena iskustava i dobre prakse između država članica Europske unije i potencijalnih zemalja pristupnica.

U 5. pozivu za projektne ideje u okviru EUKI-a, neprofitne organizacije iz država članica EU-a mogu dostaviti nacrte projekata od 25. studenoga 2020. do 19. siječnja 2021. Najperspektivniji nacrti bit će, u drugoj fazi postupka, odabrani i razrađeni u cjelovite prijedloge projekata (osnovne informacije i dokumenti za prijavu mogu se naći na www.euki.de/en).

U privitku se nalazi sažetak vezan uz projekte koji su već započeli u RH i u kojima sudjeluju hrvatske organizacije.

 
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
26. studenog 2020.
Dragi studenti,

HUSZ za vas organizira susrete uživo s pilotima svih kategorija u sklopu projekta "Let's go flying". Inače je praksa da predavač dolazi do vas studenata na fakultet, ali shvatili smo da je puno bolja opcije odvesti vas k pilotu u zrakoplov! Susreti se za sada održavaju online, a pilot se spaja u videokonferenciju direktno iz zrakoplova. Pripremite pitanja koja vas zanimaju jer je velik dio susreta rezerviran upravo za vaša pitanja.

Prvi susret održava se u utorak 1.12.2020. kada nam se pilot helikoptera Doris Novak javlja iz vojne baze u helikopteru Mi-17/171, a sve dodatne informacije nalaze se na facebook stranici HUSZa i facebook eventu: https://www.facebook.com/events/210091193820629 

Zbog ograničenih kapaciteta za susret se potrebno prijaviti do utorka 1.12.2020. u 14:00, što možete učiniti preko google obrasca: https://forms.gle/Shdxs7Rmiy8KAFGb8

Vidimo se u utorak,
Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
26. studenog 2020.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnih Administrativno-financijskog voditelja projekta (1 izvršitelj/ica) i Administratora projekta (1 izvršitelj/ica) na projektu „Waste Heat Recovery for Competitive District Heating and Cooling Networks (REWARDHeat)“, u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš na Katedri za energetska postrojenja i energetiku. Natječaj je objavljen 25. studenoga 2020. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 3. prosinca 2020.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
25. studenog 2020.
Čini ti se da znaš samo teoriju, a od prakse ni "P"?

Želiš otputovati u inozemstvo, ali uvijek nađeš neko "ALI"?

@IAESTEZagreb ti osigurava plaćenu stručnu praksu u inozemstvu, osiguran smještaj i pomoć oko dokumentacije.

Sve što trebaš napraviti je otići na iaeste.hr. Ključ je u tvojim rukama!

Natječaj je otvoren od 26. listopada 2020. do 04. prosinca 2020. uključivo. Uvjeti prijave i tekst Natječaja dostupni su na iaeste.hr/natjecaj .
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
23. studenog 2020.
Hrvatska sekcija IEEE, Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i SPOCK organiziraju prvi Startup Bootcamp – dvodnevnu startup edukaciju za istraživače i znanstvenike koja će se održati online 24. i 25. studenog 2020. Cilj je ove aktivnosti predstaviti mogućnosti z­­a komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja, potaknuti poduzetničko razmišljanje kod istraživača, profesora i znanstvenika, educirati znanstveno-istraživačku zajednicu o osnovama razvoja startupa te ih potaknuti na uključivanje u slične aktivnosti i inicijative koje će se u budućnosti provoditi u organizaciji FER-a, ICENT-a i SPOCK-a.

Kroz dva dana programa, sudionici će imati priliku poslušati iskusne predavače i upoznati se s osnovnom startup terminologijom i ekosustavom, fazama razvoja, alatima i metodologijama za kreiranje i validiranje ideja, sadržajem pitch decka i njegovom svrhom, načinima financiranja projekata i razvoja startupa, prikupljanjem investicija, investicijskim fondovima, intelektualnim vlasništvom i transferom tehnologije na FER-u te uspješnim primjerom pokretanja spin-off tvrtke sa Sveučilišta u Oxfordu. Događaj je uključen u IEEE Region 8 Entrepreneurship Week zajedno s 30 drugih događaja u više od 20 zemalja Regije 8.

Predavanja će se održati online 24. i 25. studenoga 2020. na hrvatskom ili engleskom jeziku, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene za sve istraživače, profesore i znanstvenike te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem poveznice: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScV7TH3GbZNXQ-lSHjttr_UEIBPJXaGpevJgvg77GWAn9HB9w/viewform

Više o predavanjima i predavačima možete pronaći pod obavijesti na ieee.hr stranici: https://www.ieee.hr/ieeesection?@=2svow#news_10981
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
20. studenog 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, na čelu s prof.dr.sc. Sanjom Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije, pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV (ETW) provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima.

Testiranja će se provoditi radnim danima od 23. studenog do 1. prosinca u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 do 19 sati.

Više informacija je na poveznici: https://zivjetizdravo.eu/2020/11/19/europski-tjedan-testiranja-na-hiv/ .

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
20. studenog 2020.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 20. studenoga 2020. godine u Večernjem listu, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
 Natječaji
Matea Klanac
20. studenog 2020.
Bruno Židov, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Razvoj novih samoobnovljivih kompozitnih premaza s inhibitorima korozije“ dana 3. prosinca 2020. u 11 sati u prostorijama Laboratorija za zaštitu materijala u sjevernoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1. Radi okolnosti vezanih za bolest COVID-19, javna obrana doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail:  bzidov@eihp.hr, radi dobivanja uputa kako prisustvovati javnoj obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
19. studenog 2020.
Matija Sakoman, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Razvoj PACVD prevlaka na nanostrukturiranim tvrdim metalima“ dana 4. prosinca 2020. u 11.15 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje,  Ivana Lučića 1/III.

Radi okolnosti vezanih za bolest COVID-19, nužno je da se zainteresirani najkasnije do 2. prosinca 2020. jave na e-mail: msakoman@gmail.com  radi dobivanja uputa kako prisustvovati obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
19. studenog 2020.
Smotr@ Sveučilišta u Zagrebu ove se godine zbog epidemioloških mjera održava u virtualnom okruženju od 19. do 21. studenoga 2020. pod motom Klikni s faksom!

Otvorenje Smotre je u četvrtak 19. studenoga u 11.15 i može se pratiti na linku: https://youtu.be/gS57lj17sxY. 
Budućim studentima tada će se online obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Virtualno otvaranje Smotre bit će popraćeno glazbenim programom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Na istom linku emitirat će se i predstavljanja naših sastavnica u sve dane održavanja virtualne Smotre uz potporu Televizije student (prema rasporedu u privitku). 

Svi sadržaji koje sastavnice pripremaju u okviru Smotre ostaju dostupni za sve zainteresirane i nakon 21. studenoga 2020. na http://smotra.unizg.hr/fileadmin/smotra2020/smotra2020.html  mrežnoj stranici (klikom na logotip sastavnice ulazi se u "virtualni štand" iste, a linkovi će se aktivirati sutra s početkom Smotre). Tako će ova mrežna stranica ostati središnje mjesto za informiranje maturanata, potencijalnih budućih studenata Sveučilišta u Zagrebu te svih zainteresiranih.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
19. studenog 2020.

Tvrtka Tokić organizira nagradni natječaj povodom 30. rođendana u kojem će dodijeliti 30 jednokratnih stipendija od 3.000,00 kn redovnim učenicima i studentima na području Republike Hrvatske. Naziv natječaja je ‘Zašto baš ti zaslužuješ Tokić stipendiju?’

Pravila i više informacija možš pronaći na linku: https://www.tokic.hr/30-stipendija-30-godina-tokic/

Za sudjelovanje u nagradnom natječaju potrebno je poslati motivacijski video u trajanju od 1 minute u kojem objašnjavaš zašto baš ti zaslužuješ stipendiju.

Video pošalji na press@tokic.hr do 30.11.2020.

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
17. studenog 2020.
SPOCK je program startup edukacije namijenjen studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija svih fakulteta i onima koji su završili studij unazad dvije godine. Dodatne informacije o prijavi nalaze se u prilogu.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
16. listopada 2020.
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102